Bombarda og mikroblink

For flere år siden fiskede jeg et par sæsoner med forskellige miniature-agn efter bombardaflåddet, men de små blink gik lidt i glemmebogen igen. Men da der så pludselig kom nogle nye mikroblink på markedet, blandt andet den lille mikro-Stripper på 4,5 cm og ca 3,5 gram, måtte jeg bare prøve dem. Det første års tid fiskede jeg med den lille stripper on and off efter bombardaflåddet og formåede at lokke omkring 70 havørreder i fordærv.

Jeg fandt hurtigt ud af, at det er endnu vigtigere, at man bruger en såkaldt Bombastick, når man fisker med mikroblink, end det er, når man bare fisker traditionelt med en flue på forfanget. Jeg bruger i øvrigt ALTID bombasticks i forbindelse med bombarda fiskeri. Ellers får man for meget linekludder. Jeg bruger selv rimeligt lange sticks på minimum 12 centimeter , så er jeg nemlig næsten 100 % sikker på, ikke at få nogen former for forfangsproblemer .

Bombasticks har jeg fisket med, siden jeg sammen med Kent Andersen i sin tid besluttede at sende dem på markedet i små poser med 3 sticks i hver, og det er de poser og sticks de fleste kender i dag. Bombasticken er udviklet med det ene formål at undgå at forfanget hægter sig op omkring hovedlinen og den ”originale” stick virker da også upåklageligt i de fleste tilfælde, men jo tungere og større agn du kaster efter flåddet, jo større er chancen for ophægtning. Jeg laver selv mine egne bomasticks af helt klar plast rør og jeg bruger lidt længere sticks end den ”originale”, da de er mere flexible, når jeg bruger større og tungere agn end almindelige fluer. Forfanget er i øvrigt en smule kortere end mit traditionelle flueforfang. Det er af fluorocarbon, er 2-2,5 meter langt og har en tykkelse på 0,29 mm.

Jeg binder mikroblinkene på forfanget, så de hænger i en løkke lige som mine fluer, hvilket er meget vigtig, da blinkene ellers bliver hæmmet i gangen. Alternativt kan man bruge en lille svirvel eller blinklås i størrelse 12-14. Småblinkene fisker bedst, hvis de lige får lov til af synke og ’fange’ vandet, inden man starter indspinningen. Ellers kan det godt have en tendens til at skøjte i overfladen.

Jeg fisker dem i et jævnt roligt tempo med enkelte spinstop efterfulgt af et par vip med stangspidsen. Jeg bruger små trekroge str 10 og 12 på mine mikroblink, men det kan på nogle modeller være en god idé at eksperimentere med enkeltkrog, da den kan give blinket en lidt livligere gang i vandet. De små strippere er monteret med 2 springringe fra grossistens side, hvilket jeg ikke helt kan se ideen med, så jeg afmonterer den ene.

Jeg har fisket med blinkene i de forskellige vægtklasser, man kan få i butikkerne. Umiddelbart virker det, som om de letteste og mest tyndpladede modeller fungerer bedst efter bombardaflåddet. De tungeste modeller bør nok fiskes traditionelt, det vil sige til almindeligt spindefiskeri. På en tynd fletline kaster de faktisk udmærket, hvis man også husker at udnytte vinden rigtigt.

Mikro-Stripperen er helt klart det mikroblink, jeg har haft mest succes med, og det kan godt betale sig at fiske med ophængerflue foran mikroblinkene, blot skal fluerne være tilsvarende små. Personligt synes jeg, det virker forkert med fluer, der er større end størrelse 8, 10 eller 12.

Softbait

Nu er det ikke kun fluer og mikroblink, som kan fiskes efter et bombardaflåd. Faktisk er der ikke grænser for, hvad jeg har prøvet at fiske efter disse flåd. Det være sig små spinnnere, rejer, levende regnorm og forskellige typer af såkaldt softbait, det vil sige bløde kunstagn med duft. Disse bløde agn har den indiskutable fordel, at de sidder langt bedre på krogen end naturlige agn som regnorm, tobis, reje og brisling.

Kunstagn med duft og smag

I USA, hvor jeg har tilbragt en del tid som lystfisker i de senere år, er softbait populært til næsten alle former for fiskeri, jeg har selv fanget Bonito tun, Jack Trevally, Snook, Hammerheads, Bullsharks og Redfish på Gulp Alive Shrimp og alle sammen under kastefiskeri fra båd på de store ”flats” der ligger ud for kysterne ved Florida Keys.

Der findes både softbait med og uden duftstoffer, og flere af dem fungerer som fremragende imitationer af de fødeemner, havørreden jagter langs kysterne. Mest kendt i Danmark er uden tvivl Gulp fra det amerikanske grejfirma Berkley. Jeg har efterhånden fisket med denne agn i en årrække og især med de gummilastiske ormeimitationer og med deres tobisimitationer. De fås i små spande, hvor de ligger badet i en kraftigt duftende væske.

Nu er det jo lidt af en smagssag, hvorvidt Gulp dufter eller lufter, og apospos smagssag er jeg flere gange uforvarende kommet til at sutte på fingrene, efter at de har været nede og rode i Gulp-spanden, og jeg må sige, at smagen ikke er så ringe endda! Det smager lidt sødligt, lidt som saftevands-koncentrat – sidstnævnte potentielle havørredkiller-agn har jeg dog ikke prøvet endnu…

Gulp uden flåd

Der er ikke altid nødvendigt at bruge bombardaflåd for at fiske med Gulp. Når det kan lade sig gøre, det vil sige, når kastelængden ikke er afgørende, så fisker jeg agnen uden flåd, eventuelt blot med et par splithagl på linen lige over agnen. Mere vægt skal der ikke til, for at kunne lave et fornuftigt kast.

Grejforretningerne sælger kroge, der er beregnet til at montere eksempelvis Gulp-ormene på, og de fungerer egentlig udmærket. De er alle udformet med henblik på at holde bedre på Soft Baiten under kastet. Jeg vil dog anbefale, at man eksperimenterer lidt med forskellige kroge og tackler, der tilpasses den måde, man fisker på.

Eksempelvis har jeg selv lavet en krog med en modsat modhage på, som jeg bruger i visse situationer, eksempelvis hvor ormen skal bevæge sig helt frit, er denne krog god, da den kun lige holder fast i ormen på den øverste centimeter

Ideen til denne krog har jeg stjålet fra den energiske lystfisker Andy Nielsen fra Nyborg. Fremgangsmåden er, at man tager et stykke svejsetråd i samme godstykkelse som krogen og lægger det oven på krogskaftet og surrer svejsetråden til krogskaftet med fluebindetråd. På det sidste stykke af tråden op imod krogøjet bukkes tråden op, så der dannes en lille 3 mm modhage, som ormen kan skubbes henover. Modhagen er lavet for at holde bedre fast på Gulpormen under kastet.

Vent med tilslaget

Gulp skal fiskes på samme måde som en naturlig agn. Altså skal havørreden have lov til at tage agnen uden at mærke modstand, og det er vigtigt ikke at give for hurtigt modhug. Havørreden slipper ikke Gulp’en igen lige med det samme, som det jo ofte sker, når den hugger på en kunstig agn. Sikkert fordi der er tale om en blød, saftig agn, som tilmed dufter og smager rigtigt.

Det er lidt forskelligt fra dag til dag, hvordan havørrederne tager Gulpen, og det er også lidt en træningsag at fornemme, hvornår fisken har vendt og er på vej væk, så tilslaget skal sættes ind. Det svinger vel fra 2-4 sekunder, fra jeg mærker fisken, til jeg strammer op.

Et trumfkort

Jeg lægger aldrig ud med at fiske med Gulp, men har denne særlige agn i baghånden som et trumfkort i situationer, hvor havørrederne er helt umulige og ikke vil røre hverken blink eller fluer.

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks

Der er lukket for kommentarer.